فوری: رفع فیلترینگ واتس‌اپ و گوگل پلی

رفع فیلترینگ واتس‌اپ

به تازگی خبر رسیده که شورای عالی فضای مجازی تصمیم به رفع فیلتر دو پلتفرم پرکاربرد، یعنی رفع فیلترینگ واتس‌اپ و رفع فیلترینگ گوگل پلی گرفته. این تصمیم در سومین جلسه‌ی این شورا در دولت چهاردهم و به ریاست مسعود پزشکیان گرفته شده. در این جلسه، علاوه بر رئیس جمهور، سران قوای مقننه و قضائیه و همینطور اعضای حقوقی و حقیقی شورای عالی فضای مجازی هم حضور داشتند.

موضوع اصلی این جلسه، بازبینی سیاست‌های مربوط به مسدودسازی وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌ها بود. اعضای شورا ضمن تأکید بر اهمیت وجود قوانین مشخص در فضای مجازی، به این نتیجه رسیدند که محدودیت دسترسی به برخی از پلتفرم‌های خارجی که خیلی هم مورد استفاده قرار می‌گیرند، مثل واتس‌اپ و گوگل پلی، برداشته بشه. این تصمیم با رأی مثبت همه‌ی اعضا تصویب شده.

یه نکته‌ی دیگه هم که اعضای شورا بهش اشاره کردن، حمایت از پلتفرم‌های داخلی بود. البته هنوز زمان دقیق اجرای این مصوبه مشخص نشده، اما درحال حاضر اپلیکیشن واتساپ برای همه قابل استفاده است ولی گوگل پی با اینکه رفع فیلتر شده اما به دلیل خود تحریم هایی که گوگل برای ایران اعمال کرده قابل استفاده نمی باشد.

ستار هاشمی وزیر ارتباطات در پیامرسان ایکس(توییتر سابق) نوشت: «گام اول رفع محدودیت از اینترنت را با همدلی و وفاق برداشتیم.»

پک دزدگیر لباس

خرید پک کامل دزدگیر لباس

به نظر می‌رسد موضوع رفع فیلترینگ در ایران دوباره داغ شده و بحث‌های زیادی را به دنبال داشته است. این موضوع که از وعده‌های انتخاباتی مسعود پزشکیان بوده، با انتقاداتی از سوی منتقدان مبنی بر عدم اقدام دولت او روبرو شده است.

اظهارات اخیر عزت‌الله ضرغامی، عضو شورای عالی فضای مجازی و وزیر میراث فرهنگی دولت سیزدهم، نشان می‌دهد که این شورا با رئیس جمهور در این زمینه همراه است و به این نکته اشاره کرده که فیلترینگ تنها راه مدیریت فضای مجازی نیست و باید آزادی مناسب برای تولیدکنندگان محتوا و آنلاین شاپ فراهم شود.

در هفته‌های اخیر، گمانه‌زنی‌های مختلفی در مورد مصوبات این شورا مطرح شده و نظرات متفاوتی از سوی افراد و نهادهای داخلی ارائه شده است. ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، نیز وضعیت فعلی را نامطلوب دانسته و اعلام کرده که دولت به دنبال رفع فیلترینگ است. حتی روزنامه رسمی دولت از احتمال رفع گام به گام فیلترینگ و در اولویت قرار گرفتن پلتفرم‌هایی مانند تلگرام، اینستاگرام و واتس‌اپ خبر داده است.

در این میان، علی مطهری، نماینده سابق مجلس، معتقد است که فیلترینگ باید از طریق «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» و به صورت قانونی انجام شود، نه به صورت فعلی که به گفته او «از سوی بخشی از قوه قضائیه» و بدون طی مراحل قانونی صورت می‌گیرد.

برخی منابع خبری مانند خبرگزاری انتخاب، از احتمال رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل پلی به عنوان اولین گزینه‌ها خبر داده‌ بودند که الان انجام شده است و شرط رفع فیلتر تلگرام را ارائه آن در «سکوهای داخلی» عنوان کرده‌اند.

البته این موضوع مخالفانی هم دارد. سعیدرضا عاملی، عضو شورای عالی فضای مجازی، که به عنوان یکی از «معماران فیلترینگ در ایران» شناخته می‌شود، از مخالفان اصلی این طرح است و معتقد است که نباید «حکمرانی فضای مجازی را معادل فیلترینگ بدانیم». همچنین، گزارش‌هایی از جمع‌آوری امضا توسط نمایندگان مجلس برای مخالفت با رفع فیلترینگ منتشر شده است.

در مقابل، علی اصغر شفیعیان، معاون وزیر ارتباطات، در ایکس اعلام کرده که زیرساخت‌های ارتباطی کشور برای هرگونه رفع محدودیت اینترنت آماده است، اما به دلیل برخی «مشکلات» زیرساختی، رفع فیلتر به صورت ناگهانی امکان‌پذیر نیست و «حتما برداشته می‌شود».

رفع فیلترینگ گوگل پلی

علی ربیعی، دستیار رئیس‌جمهور در دولت چهاردهم هم گفته که فیلترینگ هیچ فایده‌ای نداشته و فقط باعث عصبانیت مردم و هزینه‌های اضافی شده. به گفته‌ی ایشون، رفع فیلترینگ هم به صورت «قطره‌چکانی» انجام میشه.

محمد جرجندی، کارشناس جرائم سایبری هم به بی‌بی‌سی فارسی گفته که موضوع فیلترینگ مثل حجاب، تبدیل به یه مسئله امنیتی شده. حتی اگه فیلترینگ داخلی هم برداشته بشه، باز هم دسترسی به پلتفرم‌هایی که توسط آمریکا فیلتر شدن، ممکن نیست، مثل خود گوگل پلی، آنالیتیکس، تگ منیجر، تبلیغات گوگل و…

امیر محبی